Πόσο παράξενο είναι να σου δίνεται η ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ανθρώπους που πέρασε ποτέ στην ιστορία δαπανώντας μόλις 6.60 ευρώ και εσύ αντί να αρπάξεις απλόχερα αυτήν την ευκαιρία, την προσπερνάς αδιάφορα.

Έτσι δεν συμπεριφέρεται σήμερα η πλειονότητα των ανθρώπων; Έντονοι ρυθμοί ζωής, μία υλιστική κοινωνία, καταιγισμός πληροφοριών, χαμένοι μέσα σέ ένα λαβύρινθο εικόνων που μας βομβαρδίζουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου φαίνεται ότι έχουμε πέσει σε μία παγίδα αναβίωσης των αρχέγονων ενστίκτων μας αντί να στραφούμε στην καλλιέργεια του πνεύματός μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η κοινωνία μας θυμίζει την Αρχαία Ρώμη. Άρτον και Θεάματα.

Αυτά τα γράφω έχοντας ξεκινήσει την “Ασκητική” του Καζαντζάκη.

Γοητευμένος ακόμα και από την εισαγωγή, παραθέτω ένα παράθεμα:

Πού πηγαίνομε; Κανένας δεν ξέρει. Μη ρωτάς, ανέβαινε! Ίσως δεν πάμε πουθενά, ίσως το ποδοκόπι της ζωής κανείς δεν το πλερώνει. Τόσο το καλύτερο! Έτσι νικούμε και τον τελευταίο πειρασμό – την Ελπίδα. Πολεμούμε γιατί έτσι θέμε, χωρίς αμοιβή, δεν είμαστε μιστοφόροι. Τραγουδούμε αν και ξέρουμε πως δεν υπάρχει αυτί να μας ακούσει, δουλεύομε και δεν υπάρχει αφέντης σα βραδιάσει να μας πλερώσει το μεροκάματο. Είμαστε απελπισμένοι γαλήνιοι και λεύτεροι. Αυτός είναι ο αληθινός ηρωισμός, ο ανώτατος μου φαίνεται, άθλος του ανθρώπου.

Παραπομπή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

Θα παραθέτω περισσότερα καθώς θα προχωρώ την ανάγνωση.