Γάνδη - Γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ - Sint-Michielsbrug
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου - Sint-Niklaaskerk
Βιτρώ
Metselaarhuis - κάτω από αυτό το κτίριο βρίσκεται η μασονική στοά
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου από άλλη γωνία.
.
Cuberdons - τοπικά γλυκίσματα...δοκιμάστε τα.
.
Grafiti street
.
Στο βάθος η παλιά κρεαταγορά...τώρα έχει μέσα εστιατόριο...
Κάπως έτσι είναι η Γάνδη.
Προς το νότιο τμήμα της πόλης.
Vrijdagmarkt
Γάνδη τη νύχτα
Brugges
Ένα από τα γεφυράκια της Μπριζ
.
.
Αυτό το σημείο λένε ότι είναι το πιο φωτογραφημένο της Μπριζ.
Η βόλτα με το καραβάκι ήταν τέλεια!
Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αυτών των σπιτιών δεν μπορεί να τα κατοικήσει λόγω του υψηλού κόστους ανακαίνισης και διαβίωσης.
Jan Van Eyck Square
Στο βάθος η εκκλησία Onze Lieve Vrouw Brugge
Η κεντρική πλατεία-αγορά της Μπρυζ
Το καμπαναριό της Μπρυζ
!!!
Μπρυζ τη νύχτα
Παραμυθένια
Minnewaterpark
Viewpoint Wijngaardplein
Βρυξέλλες
The future is Europe
Le Berlaymont
H αψίδα του θριάμβου των Βρυξελλών
Grand place
.

Όλα ξεκίνησαν από μία κινηματογραφική ταινία, την “αποστολή στην Μπριζ”… Κατά παράδοξο τρόπο σε εκείνη την ταινία ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές ήταν ουσιαστικά η ίδια η πόλη! Γοητευτική, ρομαντική, σκοτεινή, ήσυχη, με έκανε να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτήν, την ιστορία της και το Βέλγιο γενικότερα. Έως τότε να πω την αλήθεια δεν με πολυ-ενδιέφερε το Βέλγιο. Το θεωρούσα μία ψυχρή, ξινή, αυστηρά όμορφη δυτικοευρωπαϊκή χώρα όπως αυτές που ξέρουμε. Δεν είχα δηλαδή την περιέργεια να το επισκεφτώ για να θαυμάσω όμορφα σπιτάκια και πλατείες.

Έκανα λάθος όμως. Το  Βέλγιο είναι μία χώρα με χαρακτήρα, ωραίο φαγητό, τρομερές μπύρες, καλούς ανθρώπους και υψηλή ποιότητα τουρισμού αφού πέραν των πόλεων-προορισμών που αποτελούν city breaks (Μπριζ, Γάνδη) υπάρχουν και οι Βρυξέλλες, η “πρωτεύουσα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι ανάγκες για φιλοξενία είναι αυξημένες προς αυτούς που την επισκέπτονται λόγω εργασίας.

Για να μην τα πολυλογώ, το ταξίδι διήρκεσε 3 και κάτι μέρες (4 βράδια με άφιξη Δευτέρα βράδυ και αναχώρηση Παρασκευή μεσημέρι). Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κυκλικό rail trip αφιερώνοντας από μία μέρα σε Γάνδη, Μπριζ (την λένε Μπρουζ κανονικά) και Βρυξέλλες.

Μέσω Ryanair μπορεί κανείς να βρει φτηνά εισιτήρια για Charleroi και από εκεί παίρνοντας το λεωφορειάκι της flibco μπορεί να πάει στις περισσότερες πόλεις του Βελγίου αλλά και στο Λουξεμβούργο άνετα και ωραία.

Κάθε μία από αυτές τις 3 πόλεις είχε κάτι να δώσει. Η Γάνδη είναι μία όμορφη πόλη που συνδυάζει την παλιά μεσαιωνική αρχιτεκτονική με την σύγχρονη Ευρωπαϊκή περιαστική ανοικοδόμηση. Φυσικά πρόκειται για κωμόπολη 260χιλ. κατοίκων οπότε μην περιμένετε να δείτε κίνηση, χαμό κλπ στους δρόμους. Όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται στο κέντρο, το οποίο περπατιέται. Γάνδη στα κέλτικα σημαίνει συμβολή και πήρε το όνομά της από την συμβολή των δύο ποταμών Σκάλδη και Λυς γύρω από τα οποία οικοδομήθηκε.  Δεν θα σας πω αναλυτικά τι να δείτε…αν θέλετε πληροφορίες μπείτε στο tripadvisor ή στο https://visit.gent.be/en/home. Οι βόλτες κατά μήκος των ποταμών, το καμπαναριό, οι εκκλησίες, τα μικρά δρομάκια, η συνοικία του Patershol και το κάστρο των αρχόντων Gravensteen είναι μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

Η Μπριζ είναι μία πόλη ισάξια της Βενετίας. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα λούνα παρκ για μεγάλα παιδιά αφού από την στιγμή που εισέρχεσαι σε αυτήν (οι είσοδοι της πόλης είναι συγκεκριμένοι) περιπλανιέσαι στα όμορφα γραφικά σοκάκια, στα κανάλια, στις μπυραρίες, τα μπαράκια, τα καφέ και μέχρι να το συνειδητοποιήσεις έχει νυχτώσει. Ήμασταν τυχεροί διότι ο καιρός ήταν αίθριος και μπορέσαμε να κάνουμε την περιήγηση με το καραβάκι. Ήταν τέλειο. Μην το χάσετε.

Τέλος, οι Βρυξέλλες.  Κλασσική ευρωπαϊκή μεγαλούπολη από την άποψη ότι δεν επικρατεί το συγκοινωνιακό χάος που συναντά κανείς στις ελληνικές πόλεις. Όμορφο κέντρο (Grand Place), αξιοπρόσεκτο το μέγεθος και το πλήθος των κτιρίων που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος πρέπει να αναφερθώ στην έντονη βραδινή ζωή. Υπήρχαν πολλά μπαρς, εστιατόρια και πολλές επιλογές για κάθε γούστο.